torstai 6. maaliskuuta 2014

Berliini-vinkit, osa 2: kirjakauppoja ja vähän muutakinEdellisessä Berliini-postauksessani mainitsinkin, että kävimme mieheni kanssa helmikuussa Berliinissä ja vierailimme Berlinale-elokuvajuhlilla. Berliini-vinkkieni ensimmäinen osa käsittelikin juuri elokuvajuhlia. Tässä toisessa osassa jaan muutaman satunnaisen kirjakaupan ja ravintolan, jotka osoittautuivat käymisen arvoisiksi. Suosittelen myös ehdottomasti vilkaisemaan Aamuvirkku yksisarvinen –blogin Berliini-vinkit. Muutama siellä vinkattu kahvila ja ravintola tuli reissullamme testattua ja olimme niihin hyvin tyytyväisiä. 
Kirjakaupat:

Friedrichstraße 90
Dussmann on pääasiassa perustylsä tavaratalo, josta saa kirjoja, elokuvia ja musiikkia. Tavaratalon pitkän keskikäytävän päässä on kuitenkin muusta kaupasta erillään englanninkielisten kirjojen liike. Valikoima on ihanan runsas ja vastaan tulee mielenkiintoisia löytöjä. Olen jo pitkään harmitellut sitä, miksi Suomessa ei osata tehdä fyysisesti yhtä kauniita kirjoja kuin Englannissa ja USA:ssa. Esimerkiksi Penguin julkaisee todella tyylikkäitä klassikkopainoksia. Olen totaalisen ihastunut muun muassa näihin Fitzgeraldin 70-vuotispainoksiin sekä näihin Penguinin Deluxe- klassikkopainoksiin. Liikkeessä myydään jonkin verran myös kaikkea nättiä ja kivaa kirjallisuusteemaista krääsää kuten muistikirjoja, kangaskasseja ja postikortteja. Näyttävälle paikalle liikkeessä oli päässyt myös teos eräältä suomalaiselta kirjailijalta, joka on englantilaisen kustantajan mukaan ”Suomen tarkoin varjeltu salaisuus”.   

St.Georges’s
Wörther Straße 27
Prenzlauer Bergillä sijaitsevassa liikkeessä myydään ainoastaan englanninkielisiä käytettyjä ja uusia kirjoja. Hinnat ovat suhteellisen edulliset ja kirjoja voi myös ikään kuin ”vuokrata” puoleen hintaan, sillä liike ostaa takaisin omia kirjojaan puolella myyntihinnasta. Myös myyjä oli todella mukava ja avulias. 

Bergmannstraße 25
Kreuzbergissa sijaitseva kirjakauppa on erikoistunut kauhuun, science fictioniin ja fantasiaan. Tarjolla on sekä käytettyjä että uusia kirjoja ja englanninkielisten kirjojen valikoima on varsin hyvä.


Ravintoloita ja baareja:

Ixthys
Pallasstraße 21
Ihastuimme Berliinissä korealaiseen ruokaan ja kokeilimme peräti kolmea korealaista ravintolaa. Schönebergissä sijaitseva Ixthys oli niistä ehdoton suosikkini. Ravintola on kaikessa kummallisuudessaan samanaikaisesti hauskan kotoisa ja eksoottinen kokemus. Tila on pieni ja yksinkertainen. Seinät on vuorattu kankailla, jotka ovat täynnä tekstejä Raamatusta. Ravintolan pitäjät ovat hartaita kristittyjä ja sanaa välitetään niin seinillä kuin ravintolan menussakin. Se ei ole kuitenkaan millään tavalla häiritsevää vaan tuo ravintolaan omintakeisen seesteisen tunnelman. Ravintolan pitäjät puuhailevat pääasiassa keittiössä, joten ravintolassa on hauska itsepalvelumeininki. Jos haluat juomista, voit ottaa sitä itse jääkaapista.  Suosittelen ehdottomasti tilaamaan Bibimbapia, joka tarjoillaan kuumassa keraamisessa kulhossa ja koostuu riisistä, vihanneksista, lihanpaloista ja annoksen päälle paistetusta kananmunasta. Mukana tulee myös todella hyvää chilikastiketta. Ravintolassa ei muuten ole asiakkaiden käytettävissä vessaa, joten kannattaa pitää vessabreikki jossain muualla.

Alte Schönhauser Straße 6
Mitten ja Prenzlauer bergin rajatuntumassa sijaitseva YamYam on toinen kokeilemisen arvoinen korealainen. Tunnelma on ehkä hieman rennompi ja nuorekkaampi kuin Ixthysissä. Täällä kannattaa ehdottomasti tilata ekstrakulhollinen kimchiä, joka on perinteinen korealainen lisuke. Se on hapattamalla valmistettua mausteista kiinankaalia. Kuulostaa epäilyttävältä, mutta se on todella hyvää.  


Rosenthaler Straße 39
Rosenthaler Straßelta Mittestä löytyy mielenkiintoinen sisäpiha, joka on täynnä upeaa katutaidetta. Sisäpihan perältä löytyy myös iso romuveistos ja tyylikkään rosoinen baari. Sisäpihan ja baarin  rumassa habituksessa ja rappeutuneessa tunnelmassa on jotain hyvin berliiniläistä. 2 kommenttia:

  1. Printaan tämän muistiin. Berliini suunnitelmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, toivotan ihanaa Berliiniä, kun matka koittaa! Printtaa ihmeessä myös tuo Aamuvirkku yksisarvinen -blogin sivu, jonka linkitin postaukseni alkuun. Siellä on esim. monta ruokapaikkaa, joita suosittelen lämpimästi (esim. Anna Blume brunssipaikkana ja Transit). En viitsinyt toistaa niitä omassa postauksessani vaan päätin linkittää suoraan sinne.

      Poista

Kommentti on aina iso ilo.