maanantai 8. joulukuuta 2014

Kolme inspiroivaa blogia

Kirjablogien keskuudessa on kiertänyt aivan ihana haaste, jonka tarkoituksena on nimetä kolme itseään inspiroivaa blogia. Minulle oli valtava kunnia, että Reader, why did I marry him -blogin Omppu valitsi bogini omiin inspiraation kohteisiinsa. Ihailen suunnattomasti Ompun kirjoituksia, joissa on usein spontaania vallattomuutta ja kuitenkin kaikki sanat ja huomiot tuntuvat tarkkaan punnituilta. Omppu myös tekee lukemistaan kirjoista hienoja tulkintoja ja hänen ansiostaan olen alkanut harkita parempaa perehtymistä Foucault'hon.

Omppu kirjoitti blogistani seuraavasti:

Sabinan knallissa minua viehätyttää Essielinan analyyttisyys. Hän kirjoittaa kantaen mukanaan kirjallisuutta ja sen perinteitä. Essielinan analyysit ovat tyylikkäitä ja ne kertovat syvästä kirjallisuuden tuntemuksesta. Myös blogin nimi on todella mainio - se heittää lukijansa suoraan kunderalaiseen maailmanmenoon.

Essielinan blogi tarjoaa mitä mainioimmat puitteet kunnon kirjalliselle keskustelulle ja se haastaa lukijansa pohtimaan.

On mukavaa kuulla, että blogini vahvuuksiksi tunnistetaan ne jutut, joihin itsekin olen halunnut panostaa. Opiskelu- ja työkiireet ovat viime aikoina syöneet hieman energioitani, joten bloggaamiselle on ollut välillä vaikeaa löytää aikaa. Ompun sanat ovat ihanan kannustavia ja osuivat juuri oikeaan hetkeen.

Seuraan Bloglovin'in kautta aktiivisesti noin sataa kirjablogia, joten voitte uskoa, että inspiraation lähteitä on reilusti enemmän kuin kolme. Omaa bloggaamistani ja sen aloittamista ovat innoittaneet muun muassa sellaiset kirjablogihelmet kuin Tea with Anna Karenina, Lumiomena, La petite lectrice ja Lukuisa. Sittemmin olen törmännyt moniin loistaviin kirjablogeihin kuten myös mieleenpainuviin yksittäisiin postauksiin. Viime ajoilta on pakko mainita esimerkiksi Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annikan kirjoittama teksti David Cronenbergin Syöpäläisistä. Näiden lisäksi haluan kuitenkin nostaa erityisesti esiin myös seuraavat kolme kirjablogia:

Juha Makkosen Nipvet-blogissa törmään usein mielenkiintoisiin teoksiin, joista en ole kuullut koskaan aiemmin. Makkonen ei kulje kirjatrendien perässä eikä hänen esittelemistä kirjoista ole ilmestynyt kymmeniä muitakin blogitekstejä. Makkosen kirja-arvioista paistaa laaja historiantuntemus, ja pidän erityisesti hänen tavastaan kytkeä lukemansa teokset historialliseen kontekstiinsa. Ihailen hänen armeliasta tapaansa säästää lukijaa ja taitoaan tiivistää kirja-arviot muutamaan mielenkiintoiseen huomioon ja tulkintaan. Aina yhtä ilahduttavaa on myös hänen teksteissään ajoittain pilkahteleva älykäs huumori ja itseironia. Lisäksi Nipvet-blogissa voi aina helposti virittää mielenkiintoisen keskustelun esimerkiksi kirjallisuudesta tai bloggaamisesta.

Ullan luetut kirjat 
Löysin Ullan luetut kirjat blogosfääristä vasta viime kesänä, mutta olin jo muutamassa viikossa täysin myyty. Ulla lukee hurjan monipuolisesti ja erityisen ihailtavaa on hänen rohkeutensa tarttua selvästi haastaviinkin kirjoihin ja nostaa niistä esiin mielenkiintoisia tulkintoja ja huomioita. Ullan näkemykset lukemistaan teoksista ovat aina hyvin perusteltuja, pitkälle pohdittuja ja napakasti esitettyjä. Ulla on kirjavalinnoissaan tinkimätön ja moni hänen lukemansa kirja on päätynyt omallekin lukulistalleni.

Orfeuksen kääntöpiiri 
Suvin Orfeuksen kääntöpiiri on elegantti blogi, joka erottuu muista blogeista omintakeisuudellaan ja Suvin tyylikkäällä ja tinkimättömällä kirjamaulla. Suvin blogissa on historiallisten aikojen, synkän lumoavien tarinoiden ja unohdettujen klassikoiden luoma kiehtova tunnelma. Suvin blogi on sitä, mitä kirjablogit parhaimmillaan: persoonallinen äänenpaino yhdistettynä asiatuntevaan arviointiin. 

10 kommenttia:

 1. Suurkiitos! Kieltämättä tällaiset kehut tuntuvat hyvältä. :-)

  (Vaikka toisaalta olen määrätietoisesti pyrkinyt estämään katteettomat odotukset blogini otsikossa tai viimeistään alaotsikossa. Tällaisen ylistyksen jälkeen joudun miettimään voimakkaampia keinoja, mutta en keksi mitään! Apua! Kohta joku taas käy siellä ja alkaa luulla kaikenlaista.)

  VastaaPoista
 2. Sinulla onkin upea blogi ja kirjoitat aina yhtä analyyttisesti!

  Tarkistelin tässä juuri lukemieni blogien listaa (karsin lopettaneet pois) ja huomasin samalla, että en muka ole lukijana sinun blogissasi, vaikka se on ollut oman blogini sivussa listattuna. Enkö muka koskaan ole ollut?! Hmph, no nyt se on korjattu!

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Viihdyn sinun sivuilla ja lukemasi kirjallisuuden parissa. Tämä oli kuitenkin minulle suuri yllätys, sillä luen niin paljon mieluummin kuin surffin blogeissa. Katson nopeasti seuraamieni blogieni päivitykset. Asun maalla huonojen nettiyhteyksien varassa. Olen iloinen, jos joku löytää blogini ja kommentoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Ulla! Kommentit ovat kieltämättä minullekin aina ihana kannuste. Että kyllä siellä ainakin joku lukee. :)

   Poista
 4. Kiitos paljon kehuista, tässähän ihan punastuu :) Minullakin on jäänyt vähän kirjoittaminen sivuun muiden juttujen takia, mutta tästä saa kivasti rohkaisua vuodelle 2015.

  Hauskaa uutta vuotta, ja toivottavasti sinunkin kirjoituksiasi saa lukea vielä pitkään. Mukavaa kun blogeja löytyy monenlaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yritän olla liiemmälti murehtimatta, vaikka blogissani on välillä hiljaisia hetkiä. Kyllä kirjablogeissa lukemista riittää, vaikka jotkut postaisivat vähän harvemminkin. :) Hauskaa vuotta 2015 myös sinulle!

   Poista
 5. Olen otettu, että mainitsit Twakin, vaikka blogini uinahtikin vuodeksi. :) Täällä ollaan kuitenkin taas, ja lupaan vierailla sinunkin blogissasi. Bongasin jo Tie-postauksen, joka aiheutti eräänlaisen myöhäisen oivalluksen. :D

  PS. Blogisi ei ole keittiöanalyyttinen. Se on hienosti ja terävästi analyyttinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että blogisi on heräillyt unestaan. Onhan se yksi ehdottomista suosikeistani. :) Olen kutsunut itseäni "kaappibloggaajaksi", koska pysyn aika hiljaa bloggaamisestani ns. reaalitodellisuudessa, mutta nyt taisi todellinen minäni paljastua. :D

   Kiitos kovasti luonnehdinnastasi! Heh, toki pyrinkin ihan rehelliseen analyyttisyyteen, mutta "keittiöanalyyttisyys" suo minulle ehkä joskus tehdä myös joitain tulkinnallisia ylilyöntejä, jos sellaiseen tunnen halua villiintyä. :)

   Poista

Kommentti on aina iso ilo.