keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Tove Jansson: Muumiperhe Rivieralla

Tove Jansson: Muumiperhe Rivieralla (WSOY, 2014; värillinen laitos)
Alkuteos: Moomin on the Riviera
Ilmestynyt ensimmäisen kerran: 1955
Suomentajat: Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen
Sivumäärä: 46
-

Kuulun siihen sukupolveen, jolle muumit ovat olleet tutumpia 90-luvun alussa tuotetusta lasten animaatiosarjasta kuin kirjoista ja sarjakuvista. Toisin kuin televisiosarja, sarjakuvamuumit lienevätkin viihdyttävämpiä aikuiselle lukijalle kuin lapselle. Sarjakuvissa muumit ovat selvästi karikatyyrimäisempiä ja tarinat kommentoivat vahvemmin ympäröivää yhteiskuntaa kuin animaatiosarjassa.

Muumiperhe Rivieralla on julkaistu ranskalais-suomalaisittain tuotetun Muumit Rivieralla -animaatioelokuvan yhteyteen itsenäisenä värillisenä laitoksena. Aikaisemmin jakso on ilmestynyt osana albumia Muumipeikko II. Sarjakuvassa Niiskuneiti haikailee Rivieralle filmitähtien pariin ja saa Muumipapankin innostumaan seurapiireistä ja ruletista. Muumipappa julistautuu Rivieralla von Muumiksi ja hän sekä Niiskuneiti sukeltavat taitavasti ranskalaisen seurapiirin keskelle. Muumipeikko ja Muumimamma sen sijaan vetäytyvät asumaan rannalle veneen alle, missä on kotoisampaa kuin hotellissa.

Rivieralla Muumien yksinkertainen elämäntapa asettuu törmäyskurssille rikkaan ja ylellisen seurapiirikulttuurin kanssa. Sarjakuvassa nauretaan yhtälailla muumien tietämättömyydelle sosiaalisista käyttäytymistavoista kuin seurapiirien pinnalliselle ja pikkumaiselle elämäntavalle. Muumien eksentrinen ja vapaa elämäntyyli alkaa kiehtomaan erästä markiisi Mongagaa, mutta vastaakohan veneen alla asuminen kuitenkaan täysin markiisin kuvitelmia romanttisesta taiteilijaelämästä?


Tove Jansson: Muumiperhe Rivieralla (WSOY 2014)

Sarjakuvien piirrokset ovat kauniita, ja Rivieran loisteliaisuus tulee hyvin esiin kuvien yksityiskohdissa. Värillisyys sopii erityisesti tähän Muumi-tarinaan mainiosti. Kävin myös katsomassa Muumit Rivieralla -animaatiosovituksen elokuvateatterissa ennen joulua ja haltioiduin erityisesti elokuvan visuaalisesta ilmeestä sekä musiikeista. Sarjakuvan tarina toimii loistavasti myös valkokankaalla ja joistain vitseistä on tullut jopa hieman parempia, kun niitä on hieman kasvatettu ja viety eteenpäin.

Muumit tuovat hauskoilla ja kummallisilla käytöstavoillaan esiin, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Rahalla, luksuslomalla tai ylellisillä asumisjärjestelyillä ei ole yhtä paljon merkitystä kuin ystävyydellä, perheellä ja kodilla. Muumit ovat solidaarisia, anteliaita ja pitävät huolta toisistaan. Vaikka muumit ovatkin ideaalisuudessaan ja lapsellisessa yksinkertaisuudessaan hauskoja, meidän pitäisi hymähtelyjemme lomassa ottaa heidät myös ihan tosissamme. Muumielämässä on paljon järkeä, kun sitä tarkemmin miettii.

Muumiperhe Rivieralla muissa blogeissa: Kannesta kanteen, Saran kirjat
Kannattaa lukea myös Marilen hieno arvio Muumit Rivieralla -animaatiosta. 

4 kommenttia:

 1. Muumien boheemius viehättää - ja se, kuinka moneksi 'he' ovat vuosien varrella taipuneet.

  Itse en ole käynyt tuota uutta leffaa katsomassa, mutta juttusi sai kiinnostumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumien boheemius on todellakin kiinnostavaa ja siihen on piilotettuna aika hauskaa kritiikkiäkin niin sanottuja "normaaleja" käytöstapoja ja ihmisiä kohtaan.

   Suosittelen ehdottomasti tuota leffaa. Se on todella kaunis.

   Poista
 2. Lapset kävivät mummon kanssa elokuvan katsomassa ja piti silloin oikein tarkistaa ikäraja, että olihan tämä lapsille tarkoitettu. Meillä on luettu Muumit alkuperäiskirjoina, ja alle kouluikäisille piti joitakin kohtia hieman oikoa tai kaunistella, kun aikuisille tarkoitetuista tarinoista on kuitenkin kysymys. Hurmaavia hahmoja ovat he :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvateatterissa seurailin hieman uteliaana itsekin lapsiyleisön reaktiota elokuvaan, sillä aika rajapinnoilla se tuntui menevän. Toisaalta miksi aina pitäisikään lajitella asioita niin tiukasti lasten ja aikuisten juttuihin.

   Mukava, että pääsit vierailulle blogiini. Huomasin, että sinullakin on uutukainen blogi tullut. Täytyy tulla käymään vastavierailulla. :)

   Poista

Kommentti on aina iso ilo.